Pojištění restaurace

pojisteni_online_poradna

Provozování restaurace s sebou nese mnoho rizik. Od poškození majetku po odpovědnost za zdraví hostů. Kvalitní pojištění restaurace je proto nezbytné pro klidný chod podniku a ochranu před finančními ztrátami. Tento článek vám poskytne ucelený přehled o typech pojištění, na které byste se měli zaměřit.

Proč je pojištění restaurace tak důležité?

V restauraci se denně setkává mnoho lidí a událostí, které mohou vést ke škodám. Mezi nejčastější rizika patří:

  • Požár: Od zkratu elektroinstalace po nešťastnou nehodu v kuchyni.

  • Voda: Prasklé potrubí, vytopení od sousedů nebo povodeň.

  • Krádež a vandalismus: Vloupání, poškození vybavení.

  • Odpovědnost za škodu: Úraz hosta, otrava jídlem.

  • Přerušení provozu: V důsledku výše uvedených událostí.

Bez adekvátního pojištění by tyto události mohly znamenat pro vaši restauraci finanční katastrofu.

Typy pojištění pro restaurace:

1. Pojištění majetku:

Toto pojištění kryje škody na vašem majetku, a to jak na budově (pokud ji vlastníte), tak na vybavení restaurace (nábytek, kuchyňské spotřebiče, nádobí atd.). Zahrnuje škody způsobené:

  • Živelními událostmi: Požár, výbuch, vichřice, krupobití, povodeň, záplava.

  • Krádeží a vandalismem.

  • Vodou z potrubí.

Důležité je správně stanovit pojistnou částku, která by měla odpovídat reálné hodnotě majetku. Podpojištění by znamenalo, že v případě škody byste obdrželi jen poměrnou část náhrady.

2. Pojištění odpovědnosti za škodu:

Toto pojištění kryje škody, které způsobíte třetím osobám v souvislosti s provozem vaší restaurace. Nejčastěji se jedná o:

  • Úrazy hostů: Pád na mokré podlaze, popálení horkým nápojem.

  • Otravy jídlem: Salmonelóza, kampylobakterióza.

  • Škody na majetku hostů: Poškození oblečení, ztráta věcí.

Pojištění odpovědnosti je absolutní nutností pro každou restauraci. Kryje nejen samotnou náhradu škody, ale i náklady na právní zastoupení v případě soudního sporu.

3. Pojištění přerušení provozu:

V případě, že dojde k události, která znemožní provoz vaší restaurace (např. požár, povodeň), toto pojištění vám pokryje ušlý zisk a stálé náklady (nájem, mzdy zaměstnanců) po dobu, než bude provoz obnoven.

4. Pojištění strojů a elektroniky:

Toto pojištění kryje škody na kuchyňských spotřebičích, chladicích zařízeních, pokladních systémech a další elektronice v důsledku:

  • Poruchy.

  • Elektrického zkratu.

  • Vnějšího poškození.

Vzhledem k vysoké ceně těchto zařízení se jedná o velmi užitečné pojištění.

5. Pojištění skel:

Kryje škody na skleněných výplních oken, dveří, výloh a zrcadel.

6. Pojištění proti odcizení hotovosti:

Kryje ztrátu hotovosti v důsledku krádeže.

Jak vybrat správné pojištění?

Výběr správného pojištění pro vaši restauraci závisí na mnoha faktorech, jako jsou:

  • Velikost a typ restaurace.

  • Lokalita.

  • Hodnota majetku.

  • Rozsah poskytovaných služeb.

Doporučuje se konzultace s pojišťovacím poradcem, který vám pomůže zorientovat se v nabídce a vybrat optimální kombinaci pojištění.

Na co si dát pozor při sjednávání pojištění:

  • Výluky z pojištění: Pečlivě si prostudujte, na které události se pojištění nevztahuje.

  • Pojistné limity: Zkontrolujte, zda jsou limity pojištění dostatečné pro pokrytí potenciálních škod.

  • Spoluúčast: Zjistěte si, jaká je vaše spoluúčast v případě pojistné události.


Pojištění restaurace je investicí do bezpečného a stabilního podnikání. Správně zvolené pojištění vám poskytne klid a jistotu, že v případě nepředvídaných událostí nebudete čelit existenčním problémům. Nešetřete na pojištění a vsaďte na komplexní ochranu, která pokryje všechna relevantní rizika.


logo_nej-pojisteni